HOME

OVERZICHT

Links en tips CONTACT GASTENBOEK

Texelpad

Dinsdag 19 september 2006 Duinen en de Mokbaai

De Koog t Horntje, 16,5 kilometer

Licht bewolkt, af en toe zonnig 17 tot 20C

 

Vandaag het laatste stuk van het pad, we slaan een klein stukje over. Van Oudeschild naar t Horntje, ongeveer 8 kilometer door de polder. Het stuk van vandaag zou ons door de duinen, over het strand en weer door duinen naar de veerhaven bij t Horntje brengen.

 

Omstreeks 11.15 uur reden we bij het huisje weg naar t Horntje. We hadden geen idee hoe laat de bus precies zou rijden en gingen er dus op goed geluk heen. Omstreeks 11.30 uur waren we bij de veerhaven en parkeerden de auto. Toen moesten we op zoek naar de bushalte. Deze hadden we al snel gevonden. We moesten nog zon 15 a 20 minuten wachten tot de bus zou vertrekken. Dit was zon 5 minuten nadat de boot was aangekomen. Alle busverbindingen op dit eiland houden dus rekening met de boot.

Wij stapten als eersten in en de overigen, vanaf de boot, stapten al snel daarna in. Ook een hele troep Duitse vrouwen, al kakelend in die mooie taal. Gelukkig gingen zij er al snel in Den Burg uit. Wij moesten nog een klein stukje verder tot De Koog. Welke halte precies moesten we ter plekke nog zien, in ieder geval een halte vlakbij ons beginpunt. Op het juiste punt drukten we op het stopknopje en konden we uitstappen. We liepen een klein stukje door De Koog en konden al snel het bos in, volgens de routebeschrijving moesten we ergens een pad in en een trap op. Er stonden weinig markeringen en er was geen trap te bekennen. Lekker vreemd. We liepen daardoor dus even verkeerd. We liepen de prachtige duinen in, deze waren heel mooi heuvelachtig en waren mooi begroeid met van alles en nog wat. Op een heuveltje zagen we nog een fazant met een prachtige staart. Hij liet zich heel goed bekijken. Na een stuk door de duinen te hebben gelopen gingen we weer een stuk het strand op om daarna weer de duinen in te gaan. Deze duinen waren gedeeltelijk met heide begroeid. Na een heel stuk erdoorheen gelopen te hebben kwamen we aan het eind ervan en aan de rand van het Texelse Bos. Daar hebben we even kort pauze gehouden. Na een minuut of 10 gingen we weer verder en nu door het bos. Helaas stonden er niet zo heel veel paddestoelen. Na het bos gingen we weer de duinen in. In dit duingebied stonden Schotse hooglanders te grazen. We liepen vlak langs Den Hoorn en aan de rand van het duin. Via een camping kwamen we uit bij de Mokbaai. Daar hebben we weer een lekkere pauze, met een biertje, gehouden. We hadden hier een prachtig uitzicht over de schorren (laagwater) met daarop veel water- en wadvogels. Ook liepen er schapen in het gebied.

Via de dijk liepen we weer verder langs de Mokbaai en kwamen uit bij de parkeerplaats waar onze auto stond. Zo dat was bijna het volledige Texelpad van ongeveer 75 kilometer in 3 etappes.