HOME

OVERZICHT

Links en tips CONTACT GASTENBOEK

Trekvogelpad

 

Zondag 11 december 2005 Schapen die voetballen?

Purmerend (Padjedijk) – Broek in Waterland ± 22,5 km

Bewolkt, ± 4 °C

 

We hebben de smaak weer te pakken, het Trekvogelpad gaan we dit jaar, hopelijk, voltooien. Vandaag stond Purmerend – Broek in Waterland op het programma; veel polder, water en asfalt. Om 7.05 uur vertrokken we van huis, en zolang we er woensdag over deden, zo snel waren we er nu. Met een half uurtje waren we in Broek in Waterland, en na even rond rijden zetten we de auto langs de route en bij de bushalte neer. We waren echt supervroeg; pas over krap een uur zou de bus komen. Toch? De informatie bij de bushalte zei heel wat anders. De info was ook van Connexion, terwijl het volgens mijn internet uitdraai van Arriva moest zijn. Er kwamen verschillende bussen langs. Nog niet de onze, maar we waren er ook wel erg vroeg. Om 8.38 uur kwam de bus, keurig op tijd, aangereden en stopte om ons in te laten. De buschauffeur was een vrolijke, bolle gozer, en vroeg of we naar Purmerend moesten. Voor de juiste halte moest hij even kijken, maar dat zou goed komen. We waren de eerste passagiers in de buslijn 103, Monnickendam – Purmerend, van Arriva. De nieuwe busmaatschappij, met een nieuwe regeling, was vandaag voor het eerst begonnen. Het was niet gelukt om de nieuwe bussen op tijd af te krijgen, dus we zaten in een oude bus die gisteravond nog vanuit Zwolle (!) naar Purmerend was gereden. Na een gezellig praatje werden we afgezet in het centrum van Purmerend. Al snel vonden we het beginpunt voor vandaag.

We werden gelijk de stad uit geleid, langs de andere kant van het Noordhollandsch Kanaal, aan de overkant van waar we vier dagen geleden liepen. Via de rand van Neck, een klein dorpje, liepen we langs de Wormerringvaart over de dijk door de koude wind richting Ilpendam.

Ik moest erg nodig plassen, maar nergens in het open polderlandschap, met nieuwbouwwijk en fietspad, gebruikt door hardlopers, wielrenners en hondenbezitters, was een plekje te vinden waar het beschut genoeg was om mijn broek te laten zakken. Het enige goede plekje dat we tegen kwamen was bezet door een eenzame visser. Niet eerlijk…

Het was koud in de polders, maar na heel veel asfalt kwamen we via Den Ilp bij het pontje naar Ilpendam. De schipper zag ons vanaf de overkant aankomen en kwam al onze kant op.

Op de route naar Ilpendam was er helaas geen cafeetje open waar we een borrel konden nemen ( 11.15 uur, maar het was koud!) en even naar het toilet konden. Door lopen dan maar, de polders weer in. Langs de Purmer Ringvaart liepen we via het fietspad over de dijk naar Overleek; allemaal huizen langs de doorgaande weg. We kwamen langs een hobbelig weilandje met twee schapen en twee voetbaldoelen. We maakten het geintje dat de schapen een potje voetbal konden spelen. Even later zagen we dat het ooit echt het voetbalveld van SV Overleek was geweest. We waren intussen wel aan pauze toe. We kwamen na zo’n 16 km asfalt (op 500 mtr na) een bankje voorbij gelopen, maar daarna duurde het natuurlijk weer heel erg lang voordat we er eentje tegen kwamen.

Met nog zo’n 3˝ km te gaan kwamen we eindelijk een bankje tegen. Achter een heg en een bloembak, maar wel aardig in het zicht van een paar boerderijen, heb ik eindelijk mijn blaas geleegd. Lekker! Na een kleintje whisky gingen we na ruim een kwartier weer op stap om de laatste, koude polderkilometers voor vandaag af te leggen. Wederom asfalt.

Om 13.30 uur kwamen we weer bij de auto. Het was veel asfalt en polder, wat voorlopig nog wel even zo blijft, maar het was een erg lekkere wandeling.

Volgend weekeind hopen we verder te gaan.