HOME

OVERZICHT

Links en tips CONTACT GASTENBOEK

Waterliniepad

 

Zondag 29 januari 2006 Langs 6 forten

Maarsseveense plassen – Nieuwegein (Laagraven), ± 26 km

Zonnig, droog, -7 tot 2 °C

 

Het openbaar vervoer zorgde vandaag voor problemen maar gelukkig was Corry zo lief dat ze eerst achter ons aan naar Nieuwegein wilde rijden om ons daarna naar de Maarsseveense plassen te brengen. Om 7.45 uur reden we weg. Zo’n 10 minuten later, bij de rotonde bij De Bilt, vroeg ik aan Remco of hij zijn wandelschoenen achter in de auto had. Ik was bang dat hij zou vergeten om ze mee te nemen als we bij Corry in de auto stapten. Remco schrok: hij had zijn wandelschoenen thuis laten liggen!

We zijn dus weer omgedraaid om zijn schoenen te halen. Tijdsverlies 20 minuten… En dat terwijl Corry haar vrije tijd voor ons op offerde. Toen we de snelweg af gingen was het even onduidelijk en reden we de verkeerde kant op. Uiteindelijk kwamen we bij het industrieterrein van Nieuwegein waar we snel de auto parkeerden en met onze spullen bij Cor in de auto sprongen.

Om 8.50 uur liet Cor ons achter bij de Maarsseveense plassen en begonnen wij aan onze etappe. Via een fietspad langs de Maarsseveense Poort liepen we langs de grootste en de kleinste molen van de provincie Utrecht. Tijdens het Utrechtpad kwamen we hier in een sneeuwstorm langs. Vlak na Slot Zuylen volgden we dezelfde route als het Utrechtpad naar de rand van Overvecht. Het was frisjes (- 7°C) en alle sloten en vijvers hadden een dikke laag ijs. We hadden gelukkig veel laagjes kleren aan dus hadden we het niet koud. Aan het begin van de wandeling moesten we een bruggetje over. We stonden er op stil om een foto te maken toen we onder ons een zoevend gekraak hoorden, het leek net alsof het bruggetje ging in storten… Het bleek het ijs te zijn dat bij de palen van de brug scheurde.

Over asfalt liepen we door Overvecht naar Fort de Gagel. Het terrein was vrij toegankelijk dus hebben we er even een kijkje genomen. Daarna gingen we weer verder door de polder en het Gagelbos. Na bijna 2 uur kwamen we voorbij Fort Ruigenhoek en iets verderop door Groenekan. Bij zwembad de Blauwkapel gingen we onder de snelweg door, door het voormalige dorpje de Blauwe Kapel (nu Utrecht), met een vervallen fort en een mooi kerkje. Weer gingen we onder de snelweg door en liepen over het Voorveldsepad naar Fort op de Voordorpsedijk, tegenwoordig particulier bezit. We hadden zo’n 2,5 uur gelopen en hadden zin in een bankje. We liepen langs het fort en kwamen via een fietspad weer bij de rand van Utrecht. In het park waar we doorheen kwamen, vlak langs de snelweg, zijn we even lekker op een bankje in de zon gaan zitten.

Een stukje verderop misten we bijna het voetpad dat we in moesten; net iets te laat zag ik dat we te ver waren door gelopen. Door een leuk parkje met veel watertjes en bruggetjes gingen we verder naar Rijnsweerd. We liepen nogmaals onder de snelweg door en kwamen opeens op een smal paadje tussen de snelweg en een watertje terecht. Heel leuk en onverwacht. Via de rand van de bebouwde kom ging de route verder, door naar het volgende park. Nog een keer onder de snelweg door, op naar een pauzeplekje en Fort Rhijnauwen.

Op een mooie picknickbank, heerlijk in het zonnetje, konden we ons lichaam even rust geven. Het was druk met wandelaars, joggers en fietsers, we hadden genoeg te zien. Na de pauze vervolgden we onze route, een stukje langs het jaagpad van de Kromme Rijn en verder door naar Vechten. Fort Vechten was jammer genoeg gesloten maar we wilden eigenlijk ook wel graag naar de auto toe. Na een paar kilometer door de polder kwamen we bij de rand van het industrieterrein van Nieuwegein, waar de auto inderdaad op ons stond te wachten. Om 14.45 uur stapten we in, reden naar de overkant van de weg waar een Mc Donald zit, hebben snel wat gesnackt en waren om 15.45 uur thuis.